2 למוח Zoom
סדרת הרצאות בנושא מדעי המוח לקהל הרחב חוזרת לסבב נוסף
החל מ-11.10.20, מדי ראשון בשעה 18:00
מיזם ‘Zoom למוח’ הוא פרי יוזמתו של מרכז אדמונד ולילי ספרא למדעי המוח באוניברסיטה העברית. מטרת המיזם היא להנגיש את חקר מדעי המוח לקהל הרחב ולספק הפוגה מרעננת ומעניינת בזמן ימי סגר הקורונה ואף לאחר מכן.
סדרת ההרצאות הראשונה של הפרויקט התקיימה באפריל 2020 וכללה 15 הרצאות בנושאים מגוונים הנוגעים בחקר מדעי המוח, מהקשר בין המוח והמודעות דרך פרויקט המוח הכחול ועד בינה מלאכותית. כל הרצאות הסדרה הקודמת זמינות לצפייה בכל עת בערוץ היוטיוב שלנו.
לאור הצלחת המחזור הראשון של ‘זום למוח’, אנו גאים להשיק את סדרת ההמשך – ‘זום למוח 2′, עם 7 הרצאות חדשות מגוונות שיינתנו החל מ-11.10.2020 ומידי יום א’ בשעה 18:00 בזום ובפייסבוק לייב.
בסדרה ייחודית זו חוברים 7 חוקרים וחוקרות ממרכז אדמונד ולילי ספרא לחקר המוח באוניברסיטה העברית על מנת להציג, באופן נגיש ואינטראקטיבי, מספר חזיתות ופריצות-דרך בהבנת המוח האנושי. אנחנו מזמינים אתכם להצטרף, ללמוד, ליהנות ולהגיב ולקבל תשובות על שאלות רבות ומעניינות הנוגעות להתחדשות תאי המוח במוח הבוגר, למוח המתפתח, למוח הדיסלקטי והאוטיסטי, למידה וזיכרון, חיזוי העתיד ועוד. להלן סדר ההרצאות בפרויקט ‘זום למוח 2’,:
1. 11/10/2020 – פרופ’ עדי מזרחי
גם במוח הבוגר נולדים תאי עצב חדשים
בניגוד לדעה הרווחת שתאי עצב אינם יכולים להתחדש במוח הבוגר, ישנם מספר אזורים בהם תאי המוח מתחדשים. בהרצאה זו נשוחח על התופעה ועל הדרך להבנת סודם של התאים המתחדשים.
צפייה בהרצאה »
2. 18/10/2020 – פרופ’ ברוך מינקה
איך עוזר הזבוב לחקר מחלות של המוח?
בהרצאה נציג את חשיבות פיענוח המבנה המולקולרי של המוח להבנת הבסיס המולקולרי של מחלות מוח. עוד בהרצאה נשוחח על גילוי תעלת ה TRP היונית במוחו של הזבוב ותרומת גילוי זה להבנת פגיעה פונקציונלית בצרבלום (המוח הקטן) ויצירת כאב שורף באדם.
צפייה בהרצאה »
3. 25/10/2020 – פרופ’ חיה קלכהיים
מבט אל סודות המוח המתפתח
יצירת בעל חיים בוגר מתא גזע אחד, הלא הוא הביצית המופרית, הינו תהליך סבוך ומרתק המאפיין את התפתחות כלל בעלי החיים, ובכללם בני האדם. צאצאי תא זה יוצאים למסע נדודים ברחבי הגוף המתפתח ליצירת כלל רקמות גופנו, ובתוכם מערכת העצבים
והרקמות המקושרות אליה, כגון השרירים. אנו חוקרים את הבקרה של תהליכי החלוקה, הנדידה וקבלת הזהות של התאים הללו. כיצד ומתי נוצרת המורכבות של המצב הבוגר? מה מידת המחויבות של תאים בשלבים השונים לגורלם הסופי? אנו עונים על שאלות אלו בשיטות של מיקרוכירורגיה תוך-עוברית; שינוי מכוון בביטוי גנים ובבקרתם בזמן ובמקום המתאימים; ודימות ברמה מיקרוסקופית. המחקרים הללו תורמים להבנת התהליכים הנורמאליים המתרחשים בהתפתחות העובר וכן להבנת הבסיס של מומים מולדים של מערכות העצבים והשלד.
צפייה בהרצאה »
4. 01/11/2020 – פרופ’ יאיר וייס
מדוע כל כך קשה לנבא את העתיד?
במהלך משבר הקורונה נחשפנו למספר רב של מומחים שניסו לנבא את מהלך המגיפה- וכשלו. בהרצאה נסקור את בעיית חיזוי העתיד מנקודת המבט של למידת מכונה ובינה מלאכותית, נסביר את הקושי של הבעיה ונדון איך בכל זאת ניתן להיעזר בבינה מלאכותית בכדי להתמודד עם משברים מסוג זה.
צפייה בהרצאה »
5. 08/11/2020 – ד”ר דוד עומר
החיפוש אחר המפה החברתית במוח
ההרצאה תעסוק במנגנונים העצביים המאפשרים לנו למפות את המצאותינו במרחב ובזמן ואת מעורבות המפתיעה של מנגנונים אלו בתפיסת זמן ומקום ביחס לסובבים אותנו. מנגנונים אלו עומדים בבסיס היכולת שלנו כחיות חברתיות, לנווט בג’ונגל החברתי.
צפייה בהרצאה »
6. 15/11/2020 – ד”ר יואב אדם
מדליקים את המוח – אור כממשק אל המוח הזוכר והלומד
בעשור האחרון חלה מהפכה טכנולוגית שמאפשרת לרשום ולגרות את פעילות המוח בצורה לא פולשנית בעזרת קרני אור. הטכנולוגיה מתבססת על שילוב בין שיטות מעולם ההנדסה הגנטית לבין כלים אופטיים מתקדמים. בהרצאה יסביר ד”ר יואב אדם כיצד הטכנולוגיה עובדת וכיצד אנחנו מיישמים אותה בחקר תהליכי למידה וזיכרון.
צפייה בהרצאה »
7. 22/11/2020 – פרופ’ מרב אחישר
על אוטיזם דיסלקסיה ורכישת מיומנויות
תהליכי למידה שבבסיס רכישת מיומנויות, משקפים את הצורה שבה אנחנו מייצגים את העולם. בהרצאה תתאר פרופ’ אחישר במה תהליכים למידה אלה שונים באוכלוסיות שונות ואיך זה משפיע על המיומנויות שקל, ואלה שקשה, לרכוש. ההרצאה תתמקד ברכישת מיומנויות שפה ומיומנויות חברתיות.
צפייה בהרצאה »
אנו מזמינים אתכם להצטרף לרשימת התפוצה שלנו ולקבל מידע על אירועי מדע, תרבות ופעילויות נוספות שאנו מקיימים במהלך השנה.
להצטרפות לרשימת התפוצה, לחצו כאן.